Корисні та некорисні жири: особливості споживання

Корисні та некорисні жири: особливості споживання

29 февраля, 2024 Выкл. Автор admin

Щоб людина отримувала достатню кількість поживних речовин для повноцінного функціонування організму, вона потребує щоденного надходження білків, вуглеводів та жирів. Доволі поширеною є думка, що при дотриманні певної дієти варто обмежувати споживання жирів. Втім слід розуміти, що їх насправді можна умовно поділити на дві категорії: корисні та некорисні. Якщо перша група дійсно є незамінною, то від другої справді варто відмовитись. Пропонуємо дізнатись більше про їх основні відмінності та особливості.

Що таке корисні жири?

Корисні жири мають позитивний вплив на здоров’я людини у разі, якщо вони споживаються в помірній кількості. До їх складу входять мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти.

Наприклад, мононенасичені жири можна знайти в оливковій олії, авокадо та горіхах. Їх основною перевагою є можливість знижувати рівень поганого холестерину в крові, а також зменшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Поліненасичені жирні кислоти містяться у рибі, насіння та горіхах, а також у різних рослинних оліях.

Включення корисних жирів до раціону сприяє покращенню самопочуття, а також довголіттю. Крім того, вони здатні забезпечувати наш організм поживними речовинами, які він не може виробляти самостійно. Корисні жири мають чимало переваг:

  • підтримка здоров’я мозку — Омега-3 сприяє покращенню пам’яті, концентрації та настрою;
  • зменшення запалення — корисні жири відомі протизапальними властивостями;
  • підтримка здорової ваги — шляхом вживання корисних жирів людина може довше відчувати ситість. Також це сприяє підтримці енергії та покращенню витривалості.

Саме тому сміливо додавайте до свого раціону авокадо, насіння, жирну рибу, різні рослинні олії та горіхи. Спробуйте додавати потроху корисних жирів у кожне вживання їжі: наприклад, на сніданок скуштувати тост з авокадо, а на обід — салат, заправлений рослинною олією. Але не забувайте, що жири можуть мати високу калорійність. Тож їх рекомендується споживати обмежено. Тому варто вимірювати порції олії, горіхів та насіння, якщо ви хочете уникнути перевищення калорій. Слід враховувати й індивідуальні потреби кожного. Норми споживання жирів можуть варіюватися залежно від рівня фізичної активності, віку та статі.

Звичайно ж, слід пам’ятати, що ваш раціон також має містити білки, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Завдяки збалансованому раціону ви зможете забезпечити свій організм всіма необхідними поживними речовинами.

Додатково підтримувати організм можна й завдяки жиру з печінки тріски. Втім перед вживанням харчових добавок варто проконсультуватись із лікарем. Це актуально для людей з особливою чутливістю до певних компонентів.

Небезпека трансжирів

До некорисних можна віднести трансжири. Вони містяться у невеликій кількості у м’ясі та молочних продуктах, втім більшість все ж таки утворюється за допомогою промислового процесу під назвою гідрогенізація. «Перевагами» трансжирів є низька вартість та довгий термін придатності. Саме тому вони містяться у великій кількості продуктів, які ми щодня споживаємо. Зазвичай їх можна знайти в оброблених харчах: крекерах, печиві, а також продуктах швидкого приготування (наприклад, картоплі фрі).

Втім трансжири небезпечні для нашого здоров’я, адже вони:

  • підвищують ризик серцево-судинних захворювань, оскільки їх споживання призводить до розвитку атеросклерозу, інфаркту міокарда;
  • призводять до збільшення рівня «поганого» холестерину;
  • стають причиною збільшення запалення — через це значно підвищується ризик артриту, цукрового діабету та інших хронічних захворювань;
  • спричиняють ожиріння — високе споживання трансжирів може спровокувати появу надмірної ваги та всіх супутніх із нею проблем.

Намагайтесь обмежувати споживання трансжирів. Не варто ласувати готовою випічкою та різним печивом. Якщо ви хочете смаколиків, то краще самостійно приготувати їх, використовуючи якісні продукти (в жодному разі не замінюйте вершкове масло маргарином). Також не варто «налягати» на фастфуд. Звичайно ж, від однієї порції на один-два місяці нічого страшного не буде, втім щотижня споживати таку їжу точно не рекомендується. Не забувайте, що ваше здоров’я напряму залежить від того, що ви їсте. Тому акцент на правильному харчуванні дозволить вам почувати себе здоровими та бадьорими завжди.